CITY SPOTS,  MUSIC

Ζαχαρίας: Ένα Δισκοπωλείο πολύ Rock…

Στην καρδιά της Αθήνας στο Μοναστηράκι στην οδό Ηφαίστου 20 εδρεύει ένα ιστορικό δισκοπωλείο ονόματι «Zaharias Records» που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες πόλος έλξης του ενδιαφέροντος δεκάδων μουσικόφιλων και ιδιαίτερα «βινυλιόφιλων» επισκεπτών

Το δισκοπωλείο έκανε την παρθενική του εμφάνιση το 1993, ενώ το 1995 μεταφέρθηκε στη στοά που το βρίσκουμε μέχρι και σήμερα. Αρχικά πωλούνταν δίσκοι προσωπικής συλλογής, ενώ στη συνέχεια η ιδέα επεκτάθηκε και περαιτέρω.

Οι συλλεκτικές και πιο σπάνιες εκδόσεις  που κατάφερε να εντοπίζει ο υπεύθυνος του καταστήματος, Ζαχαρίας κατά την περιήγησή του σε διάφορα μέρη όπου ταξίδευε, έκαναν εφικτή την ανάδειξη του μαγαζιού σε μια μικρή μουσική όαση, με ανανεώσιμο και εμπλουτισμένο ψηφιακό υλικό και αρκετές δυσεύρετες συλλογές. Στην Ολλανδία, Αγγλία, Βραζιλία, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Ιαπωνία αλλά κυρίως στην Αμερική ανίχνευσε αρκετούς μουσικούς θησαυρούς που προνόησε να τους φέρει στο φως των ραφιών του καταστήματος του σκορπώντας την ευτυχία στα πρόσωπα των απανταχού φίλων της μουσικής.

Το μαγαζί χωρίζεται σε δύο πτέρυγες στην μία μπορεί κάποιος να βρει μεγάλη γκάμα βινυλίων, ενώ στην δεύτερη πτέρυγα μπορεί κάποιος να αγοράσει cd, cd-rom και dvd από συναυλιακά events ή best of εκδόσεις. Φυσικά οι εκπτώσεις που μπορούν να γίνουν σε ένα τέτοιο κατάστημα αφορούν μόνο τη τιμή του προϊόντος και όχι την ποιότητα σε είδος. Στα ράφια του καταστήματος γίνονται διακριτές οι μουσικές κατηγορίες με είδη για όλα τα γούστα: new wave, psychedelic rock, alternative, classic, new age, post punk, progressive, metal, folk , hard rock, grunge, experimental είναι μερικά από τα είδη που θα μπορούσαμε να διακρίνουμε σε πρώτη κλίμακα, ενώ η ποικιλία εξαπλώνεται και σε άλλα μουσικά είδη όπως ρεμπέτικη, κλασική, RnB, pop, jazz μουσική κτλ. 

Στον Ζαχαρία λοιπόν, θα βρεις έναν μικρό παράδεισο, με ένα υπέροχο και εξυπηρετικό ανθρώπινο δυναμικό στη διάθεση σου για κάθε βοήθεια που θα χρειαστείς για να βρεις αυτό που επιθυμείς. Λογικά θα σπαταλήσεις αρκετή ώρα να κοιτάς και να ξανακοιτάς τα albums που θα ικανοποιήσουν την όρεξη σου να εξερευνήσεις τους μουσικούς σου ορίζοντες. Κάποιες φορές ίσως με την αθωότητα ενός αυθεντικά μουσικά ευαίσθητου καταναλωτή να πάρεις αγκαλιά το άλμπουμ ή το βινύλιο που ανίχνευσες για να μην στο κατοχυρώσει άλλος. Κάποιες άλλες φορές ίσως κάθεσαι και αναλογίζεσαι από πόσα χέρια πέρασε το πολυπόθητο cd που κατέχεις, πράγμα που το κάνει ανεκτίμητο σε συναισθηματική αξία. Και αυτό συντελείται ενώνοντας ανθρώπους άγνωστους μεταξύ τους,που το έθεσαν σε διαθεσιμότητα από τη συλλογή τους και που σκορπούν τη μουσική γνώση μοιράζοντας και δίνοντας στο κοινό αντικείμενα που θυμίζουν το πέρασμα από το παρελθόν στο παρόν από τον έφηβο περασμένων χρόνων στον νέο ή στον ενήλικα του σήμερα , αλλά πρωτίστως του μέλλοντος. Και αυτό αρκεί για να σκορπίσει τη μαγεία της μουσικής στους πάντες και να την κάνει να διαδοθεί παντού.

 


Μαίρη Ουρεϊλίδου     

Μαίρη Ουρεϊλίδου

90s-kid-Vol. III, απόφοιτη προσχολικής αγωγής, χρόνιο cinefreak, μεγάλη υποστηρίκτρια του Ralph Fiennes, του Alejandro Amenabar και του Alfred Hitchcock. O κινηματογράφος ήταν ανέκαθεν η δεύτερη φύση της, ενώ δηλώνει τεράστια φαν του Ισπανόφωνου σινεμά, των ταινιών τρόμου και δη των παλιών καλών εποχών του είδους. Ξημεροβραδιάζεται ακούγοντας rock της Ιndie Αlternative μουσικής σκηνής, κυρίως υπό τους ήχους των Muse. Εάν δεν βρίσκεται στα τοπικά σινεμά, της αρέσει να ανακαλύπτει εμπνευσμένα, retro cafe-bars στην πόλη αδειάζοντας τις προμήθειες καφέ τους, να βλέπει θέατρο και να συλλέγει κινηματογραφικό merch.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *