MUSIC

PJ Harvey: H Βρετανίδα που στιγμάτισε την alt rock

Η PJ Harvey είναι από εκείνες τις μουσικές υπάρξεις της alt rock που μπορούν να ξεχωρίσουν με ευκολία . Άξια στιχουργός, ανήσυχο πνεύμα εύρεσης της διαφορετικότητας στη μουσική , η οποία κατάφερε να κάνει τη δική της επανάσταση μέσω της τέχνης. Σε αυτό είχαν συντελέσει ήδη οι γονείς της, οι οποίοι από μικρή την μύησαν στα μουσικά μονοπάτια του Bob Dylan, Captain Beefheart, καθώς και σε μια μεγάλη συλλογή από blues που είχαν στην κατοχή τους. Όσο μεγάλωνε λοιπόν η Harvey άρχισε να λατρεύει άλμπουμ των Pixies  και να έχει μία έφεση στην grunge μουσική. Επομένως, κάπου στις αρχές του 1990 μαζί με τον ντράμερ Rob Ellis και τον μπασίστα Ιan Oliver δημιουργούν το PJ Harvey Trio.

Τα πρώιμα δισκογραφικά βήματα της PJ Harvey χαρακτηρίζονται από μια στιχουργική εναντίωση σε σεξουαλικές πολιτικές και ταμπού, με στόχο να δημιουργήσει συνδέσεις μεταξύ μισογυνισμού και αυτομίσους. Μια γυναίκα, η οποία για την εποχή τολμά να κρατά μια κιθάρα(αργότερα και σαξόφωνο), να είναι χείμαρρος συναισθηματικής έκρηξης και να υπερασπίζεται λυρικά το δήθεν «ασθενές» φύλο, έχοντας τη δύναμη να κάνει ένα είδους κοινωνικής επίθεσης . Μερικά από τα καλύτερα άλμπουμ της είναι το Rid Of Me (1993) ένα αριστούργημα της grunge, με φεμινιστικό ύφος, άγρια vocals και πολύ ηλεκτρονική «υστερία», όπως επίσης και το Το bring you my love(1996) με ξεκάθαρες blues αναφορές και folk διάθεση.

PJ Harvey during Rock on Scene Festival 2003 – PJ Harvey in Concert at St Cloud National Forest in Paris, France. (Photo by Jean Baptiste Lacroix/WireImage)

Μεγάλη στιγμή που την καθόρισε ήταν η καλλιτεχνική και συναισθηματική σύνδεση  με τον Nick Cave, μια σχέση η οποία κράτησε λίγο αλλά είχε τη δύναμη να προάγει άρτια μουσικά δημιουργήματα και από τις δύο μεριές. Με τη συνεργασία τους στο Murder Ballads Album του Νick Cave και το τραγούδι Henry Lee επισφραγίστηκε ένας θυελλώδης έρωτας που έφερε την καλλιτεχνική δημιουργικότητα στα μέγιστα δυνατά μεγέθη. H PJ Harvey έχει κερδίσει δύο φορές το Mercury Music Prize Stories from the City, Stories from the Sea (2000)- Let England Shake(2011). Ενώ στην ύστερη καλλιτεχνική της περίοδο διακρίνουμε μια στροφή σε περισσότερο καταγγελτική διάθεση για την αδικία του πολέμου και την πολιτική ακαμψία. 

Μια γυναίκα, ένα σύμβολο σεξουαλικής επανάστασης στη ροκ , που απλά θέλοντας να μιλήσει για όλα τα θέματα που την απασχολούσαν ως καλλιτέχνιδα άφησε στην άκρη εμπορική αναγνώριση και μετατράπηκε σε μια cult μορφή της εναλλακτικής σκηνής και μια από τις σημαντικότερες παρoυσίες της, που στιγμάτισε τη μουσική των ‘90s, έγινε από τις «φωνές» που κατάφεραν να ακουστούν και έκανε ακόμα και τον Kurt Cobain να γίνει fan της, όπως και πολλούς άλλους καλλιτέχνες που μετέπειτα επηρεάστηκαν από εκείνη.   

 

Best of PJ Harvey:

 • This mess we’re in (ft Thom Yorke)
 • Down by the water
 • Good fortune
 • This Is love
 • Henry Lee (ft Nick Cave)
 • Sheela-Na-Gig
 • The wheel
 • Is this desire
 • Man- size 
 • On battleship hill
 • Highway 61 revisited
 • Rid of me
 • Dress      
 • 50 ft Queenie


Mαίρη Ουρεϊλίδου

Μαίρη Ουρειλιδου

90s-kid-Vol. III, απόφοιτη προσχολικής αγωγής, χρόνιο cinefreak, μεγάλη υποστηρίκτρια του Ralph Fiennes, του Alejandro Amenabar και του Alfred Hitchcock. O κινηματογράφος ήταν ανέκαθεν η δεύτερη φύση της, ενώ δηλώνει τεράστια φαν του Ισπανόφωνου σινεμά, των ταινιών τρόμου και δη των παλιών καλών εποχών του είδους. Ξημεροβραδιάζεται ακούγοντας rock της Ιndie Αlternative μουσικής σκηνής, κυρίως υπό τους ήχους των Muse. Εάν δεν βρίσκεται στα τοπικά σινεμά, της αρέσει να ανακαλύπτει εμπνευσμένα, retro cafe-bars στην πόλη αδειάζοντας τις προμήθειες καφέ τους, να βλέπει θέατρο και να συλλέγει κινηματογραφικό merch.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *