MUSIC

Thome Yorke Suspiria (2018) OST: Όταν ο Χορός της Suspiria Συναντά τη Μουσική της

Ακολουθώντας την μουσική επιτυχία της προκατόχου της, με το Goblin του Claudio Simoneti να επηρεάζει όλους τους μετέπειτα συνθέτες στο horror είδος, η νέα Suspiria του Luca Guandagnino, δείχνει να εντυπωσιάζει και στο μουσικό της τμήμα, με τον Thom Yorke να ντύνει εντυπωσιακά τις σεκάνς της. Ο ήχος στην κινηματογραφική τέχνη, ειδικά για το horror είδος, αποτελεί το Α και το Ω, ενισχύοντας έτσι την ατμόσφαιρα της κάθε σεκάνς κι εντείνοντας το συναίσθημα του τρόμου.

Το συγκεκριμένο OST του Thom Yorke, κυκλοφόρησε σε βινύλιο περίπου την ίδια εποχή με την προβολή της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ λίγο αργότερα βγήκε στην αγορά και το αντίστοιχο CD. Απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους φανς της ταινίας του Guandagnino, κι όχι μόνο, αποτελώντας την Νο. 1 επιλογή των συλλεκτών, αυτή τη στιγμή, αλλά και για όσους αναζητούν ένα ποιοτικό soundtrack, μιας υποσχόμενης cult ταινίας.

Σαν περιεχόμενο, η συλλεκτική έκδοση σε μορφή βινυλίου αποτελείται από δύο ροζ χρωματιστούς δίσκους με τα 25 κομμάτια συνολικά του album (δείτε αναλυτικά τη λίστα παρακάτω…), όπως και το αντίστοιχο CD. To εξώφυλλο και των δύο, με τα μυστηριώδη χέρια και τα μάτια στις παλάμες, χρησιμοποιεί τα χρώματα της παλιάς Suspiria (neon blue, neon light rose), κάνοντας τη διαφορά από τα fade χρώματα της ταινίας που εκπροσωπεί.

Λόγω της φύσης της ταινίας, η μουσική εκτός από βοηθητικό ρόλο διαδραματίζει και πρωταρχικό ρόλο για την εξέλιξη της υπόθεσης, προσδίδοντας μεγάλη ποικιλία στα κομμάτια που συναντώνται στο OST. Έτσι, τα κομμάτια του OST χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το αν αποτελούν οriginal score της ταινίας ή οriginal song. Κομμάτια του score, πλαισιώνουν από μικρές ασήμαντες σεκάνς ορισμένων δευτερολέπτων έως πολύ σημαντικές σκηνές της ταινίας, όπως την Improvise freely (ακούγεται το The inevitable pull), που κυριαρχεί ένα έντονο μπάσο μαζί με την καθηγήτρια χορού που κρατά το tempo για να αναδείξει η πρωταγωνίστρια τις χορευτικές της δεξιότητες.

Το κυριότερο κομμάτι, ίσως και όλου του album, που ανήκει στην κατηγορία των scores, είναι το Volk[1], εκείνο για το οποίο προετοιμάζονται οι χορεύτριες καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Ο «λαός» της Suspiria, μαγεύεται από την μελωδία και τις εντάσεις του Volk και χορεύει στο ρυθμό του, δημιουργώντας την σπουδαιότερη σεκάνς του έργου και κρύβοντας μια αλληγορία σε κάθε νότα του. Η Dakota Johnson ως Susie κυριαρχεί στο χορό, προετοιμάζοντας τον «λαό» της αλλά και το εκστασιασμένο κοινό της για την επερχόμενη κορύφωση του φιλμ.

Στον αντίποδα των scores, αλλά ακολουθώντας το Volk σε σημαντικότητα, βρίσκονται δύο ύψιστης σημασίας original songs, τα Suspirium και Unmade. To Suspirium εμφανίζεται και στην εκδοχή Suspirium Finale, που ακούγεται στην τελευταία σεκανς του έργου, κλείνοντας με τον πιο μαγικό τρόπο την μουσική πανδαισία που είχε προηγηθεί στο τελευταίο μισάωρο της ταινίας. Κατά τη λήξη του τελετουργικού, φτάνοντας η ιστορία στην κορύφωσή της, ακούγεται το Unmade, εξυμνώντας την νίκη της αληθινής Mother Suspiriorum και βοηθώντας τον θεατή να εκτονώσει την ένταση της κορύφωσης.

Ασχέτως, όμως, με τις επιμέρους αναλυτικές προσεγγίσεις που επιτρέπει το κάθε κομμάτι ξεχωριστά, η συμβολή του OST στην ταινία είναι πολύ πιο ουσιαστική ˙ όλη η καλλιτεχνική υπόσταση της Suspiria, ως μια ιστορία για την τέχνη, το χορό και τη μουσική, και η αρτίστικ ιδιαιτερότητά της, οφείλουν ένα τεράστιο μέρος της ύπαρξής τους, στην διαφορετικότητα της σύνθεσης του Thom Yorke.

[1] Μτφ από Γερμανική: Χορός

Η ΛΙΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ALBUM

 1. A storm that took everything
 2. Volk
 3. The Hooks (pt. 1 & 2)
 4. The universe is indifferent
 5. Suspirium
 6. The balance of things
 7. A soft hand across your face
 8. Belongings thrown in a river
 9. Has ended
 10. Suspirium Finale (pt. 1 & 2)
 11. A choir of one (pt. 1 & 2)
 12. Klemperer walks
 13. Open again
 14. Synthesizer speaks
 15. Sabbath incantation
 16. The room of compartments
 17. An audition
 18. The inevitable pull
 19. Olga’s destruction (Volk tape)
 20. Voiceless terror
 21. The conjuring of Anke
 22. The epilogue
 23. A light green
 24. Unmade
 25. The jumps (pt. 1 & 2)

Suspirium:

Volk:

Unmade:

Movie clip “Improvise Freely”:


 

Νικόλ Φιλιπποπούλου

90s-kid-Vol. I, φοιτήτρια κτηνιατρικής, περήφανη μητέρα τεσσάρων σκύλων και φανατική της Cate Blanchett. Δηλώνει μια εκ των μεγαλύτερων φαν του David Lynch και του Darren Aronofsky, ενώ συχνά πυκνά της αρέσει να χάνεται στον κόσμο των σουρεαλιστικών ταινιών. Το σινεμά μπήκε από πολύ νωρίς στην ζωή της με την βοήθεια του Tim Burton και, παρά του νεαρού της ηλικίας της, έχει παρακολουθήσει εκατοντάδες ταινίες, με προσωπική συλλογή που ξεπερνάει τις 500++. Εάν ήταν κινηματογραφική ηρωίδα σίγουρα θα ήταν ένας συνδυασμός της Nina Seyrous του Μαύρου Κύκνου και του Κοριτσιού με το Τατουάζ. Στον ελεύθερο της χρόνο εκτός από ταινίες, ακούει μανιωδώς soundtracks και πορώνεται με τη μουσική, συγγράφει κριτικές, ασχολείται με τη φωτογραφία και συλλέγει φωτογραφικό υλικό του Michael Fassbender.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *