CINEMA,  CULTVILLE SPECIALS

Valentine or Anti-Valentine Cinema? / 30 Κινηματογραφικές Αντισυμβατικές Προκλήσεις

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Οι ταινίες που ακολουθούν είναι σε μεγάλο ποσοστό ακατάλληλες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Γιατί τις μοιραζόμαστε μαζί σας; Ο λόγος είναι ότι άνθρωποι κάπου, κάποτε, σε ένα κινηματογραφικό σύμπαν, ερωτεύθηκαν, αγαπήθηκαν, αντάμωσαν (ή και ποτέ), πειραματίστηκαν, αφέθηκαν, απόλαυσαν, νοστάλγησαν ή και ζήτησαν αγάπη. Και αρκεί αυτο; Φυσικά, γιατί αυτό τις κάνει ανθρώπινες μέσα στην αντισυμβατικότητά τους. 

Η λίστα που ακολουθεί, λοιπόν, είναι 30 ταινίες & 1 έκπληξη που έχουν τοποθετηθεί με anti-Valentine σειρά (από την πιο συμβατικά ρομαντική έως την πιο αντισυμβατική και σκοτεινή). Ξεκινάμε!

30. Dracula (1992)

Francis Ford Coppola

Μια ιστορία χιλιοειπωμένη, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά κανένας τόσο γοητευτικός όσο αυτός του Francis Ford Coppola. Πόσο εύκολο, άραγε, είναι να παρασυρθείτε κι εσείς από το τέρας της ταινίας του;

29. Edward Scissorhands (1990)

Tim Burton

Ο ορισμός του πλατωνικού ρομαντισμού, σε ένα από τα πιο λατρεμένα love stories που έχουν περάσει από τη μεγάλη οθόνη, με την υπογραφή του πάντα ευαίσθητου Tim Burton.

28. Wings of desire (1987)

Wim Wenders

Ένας άγγελος περιπλανώμενος στο μελαγχολικό Βερολίνο ερωτεύεται μια καλλιτέχνη. Η επιθυμία του απλή ˙ να μπορέσει να ζήσει σε όλο του το εύρος αυτό το έντονο συναίσθημα που μόνο ως άνθρωπος θα μπορούσε να βιώσει, τοποθετημένος σε μια κινηματογραφική ιστορία ποίησης του Wim Wenders.

27. Amour (2012)

Michael Haneke

Ίσως η προσωποποίηση της αγάπης στο πέρασμα του χρόνου, δύο ανθρώπων που ερωτεύτηκαν, έζησαν όλη τους τη ζωή μαζί και πλησιάζουν στο θάνατο.

26. Only lovers left alive (2013)

Jim Jarmusch

Ένα ζευγάρι βρυκολάκων έχοντας επιβιώσει αιώνες στη γη, συναντιούνται μετά από δεκαετίες να αναζωπυρώσουν τον έρωτά τους και να φιλοσοφήσουν τις εμπειρίες τους. Ο Jim Jasmusch με υλικό το απόλυτο «τίποτα» δημιουργεί σινεμά, με το Only lovers left alive να ενσαρκώνει την ταινία που θα μπορούσε να αφιερωθεί σε οποιονδήποτε άνθρωπο πάνω στη γη.

25. The handmaiden (2016)

Park Chan-wook

Το queer παραμύθι εκδίκησης κι επανάστασης, με φόντο την ανδροκρατούμενη, φασιστική Κορέα του Park, δεν είναι απλώς μια ταινία που εξυψώνει τον έρωτα σε σχέση με τον φόβο του κινδύνου, αλλά ένας πίνακας ζωγραφικής γεμάτος συναίσθημα, χρώμα κι εντάσεις.

24. Last year at Marienbad (1961)

Alain Resnais

Τελικά η μοιραία συνάντηση των δύο ερωτευμένων έγινε ή δεν έγινε; Η απορία θα στοιχειώνει αιώνια τους τοίχους της έπαυλης και το μυστήριο του τι έγινε πέρυσι στο Marienbad, δεν θα διαλευκανθεί ποτέ. Ή μήπως όχι;

23. The Fountain (2006)

Darren Aronofsky

Η αγάπη επιβιώνει στον θάνατο κι όσο οι ήρωες αναζητούν τα συναισθήματά τους στη σφαίρα της αιωνιότητας και του άχρονου σύμπαντος, ο θεατής υπνωτίζεται από τις μαγικές εικόνες τους.

22. Burning (2018)

Lee Chang-dong

Υπαρξιακό, ποιητικό και σουρρεαλιστικό, το Burning χτίζει την ιστορία του σε ένα ερωτικό τρίγωνο, οι σχέσεις του οποίου ακολουθούν δικούς τους κανόνες και κίνητρα. Ένας χορός μια ημίγυμνης στη χαραυγή και δύο αρσενικά να την διεκδικούν σιωπηλά (ή και όχι), ίσως αρκούν για να δώσουν φως σε τρεις πολυδιάστατους χαρακτήρες που συνιστούν μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων.

21. Closer (2004)

Mike Nicholls

Ένα ερωτικό κουαρτέτο ανταλλάζει ρόλους επικίνδυνα, πουλώντας κι αγοράζοντας αγάπη στο εκάστοτε ζευγάρι του. Ο Mike Nicholls παρουσιάζει μια υποκριτική αγάπη στο πρόσωπο χαρακτήρων που έχουν αποδεχθεί πλήρως τον εαυτό τους γι’ αυτό που είναι αλλά όχι τους άλλους, ενώ παράλληλα και οι τέσσερεις τους μοιράζονται κοινά στοιχεία και προσδοκίες, που αποδίδονται με διαφορετικό τρόπο μέσα από τον χαρακτήρα τους.

20. Suspiria (2018)

Luca Guandagnino

Με υπόβαθρο τον φασισμό στο χειμωνιάτικο, βροχερό Βερολίνο, ο Luca Guandagnino μιλά για τέχνη, ξόρκια, επανάσταση και… έρωτα ˙ γιατί ο τελευταίος κρύβεται παντού, ακόμα και στις πιο λυπηρές περιόδους της ιστορίας του πλανήτη.

19. Attenberg (2010)

Athina Tsagari

Όταν το Greek Weird Wave ενώνεται με μια ιστορία ενηλικίωσης, το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ιδιαίτερο. Με τις χιουμοριστικές πινελιές της Αθηνάς Τσαγγάρη να προσδίδουν στο φιλμ μια γοητευτική χροιά, το Attenberg συνιστά μια απόλυτα σύγχρονη κινηματογραφική ματιά στην πορεία προς τον πρώτο έρωτα και τον σεξουαλικό πειραματισμό.

18. That obscure object of Desire (1977)

Luis Buñuel

Μία γυναίκα με δύο πρόσωπα κι ένας άντρας που αναζητά και τα δύο αρκούν για να πλαισιώσουν ένα γοητευτικό love story που διεισδύει βαθύτατα στις διαφορετικές πτυχές της γυναικείας ψυχοσύνθεσης, σαγηνευτικά, ρομαντικά και… σουρρεαλιστικά.

17. Mulholland drive (2001)

David Lynch

Το «Μπεργκμανικό» αριστούργημα του David Lynch που φέρνει στην επιφάνεια τον έρωτα με την πιο σκοτεινή μορφή του ˙ το αμερικάνικο όνειρο και η πτώση του, τα πρόσωπα και τα προσωπεία, το ψέμα και η υποκρισία, όλα ενώνονται σε ένα σουρρεαλιστικό φιλμ που χειραγωγεί τις προσδοκίες, παίζοντας περίτεχνα ανάμεσα στο πραγματικό, το ονειρικό και το… ενδιάμεσό τους.

16. The Shape of Water (2017)

Guillermo Del Toro

Υπάρχει κάτι πιο παραμυθένιο από τον έρωτα μιας θνητής με έναν ψαράνθρωπο; Ίσως και όχι, γιατί μόνο στο σινεμά θα μπορούσε να επιβιώσει μια τέτοια ιστορία, απλά, ρομαντικά και όμορφα.

15. Ex_Machina (2015)

Alex Garland

Ποτέ τα ρομπότ δεν ήταν τόσο σαγηνευτικά όσο στο μυστυριώδες Ex machine, που αμφιταλαντεύεται εντυπωσιακά ανάμεσα στο «φαίνεσθαι και το είναι», το συναίσθημα και την εγκεφαλικότητα, τον δημιουργό και τη σχέση με το δημιούργημά του…

14. Her (2013)

Spike Jonze

Γίνεται ένας άνθρωπος να ερωτευθεί ένα λογισμικό; Θα μπορούσε ανετότατα να συμβεί σε ένα κινηματογραφικό σύμπαν, όχι όμως πολύ μακριά από το δικό μας.

13. On Body and Soul (2016)

Ildikó Enyedi

Μια σπουδαία ιδέα που δεν θα μπορούσε με τίποτα να μην γίνει ταινία ˙ δύο άνθρωποι συναντιούνται στα όνειρά τους με τη μορφή ελαφιού. Με τη θέρμη ενός love story να αναδύεται αντιφατικά στο ψυχρό κι άψυχο περιβάλλον ενός σφαγείου, όλα εξελίσσονται αγνά, όμορφα κι άκρως κινηματογραφικά.

12. Notes on a scandal (2006)

Richard Eyre

Ένας μαθητής, μια καθηγήτρια και μια ακόμα καθηγήτρια, δημιουργούν ένα μυστηριώδες ερωτικό τρίγωνο ρομαντισμού κι απωθημένων. Πόσο καλά άραγε μπορεί να κρατήσει ο καθένας τα μυστικά του;

11. The Beguiled (2015)

Sofia Coppola

Ο τίτλος του φιλμ αποτελεί ενδεχομένως και την πιο αντιπροσωπευτική περιγραφή του ˙ «αποπλάνηση» σημαίνει ένας άνδρας σε ένα απομονωμένο παρθεναγωγείο στη μέση του πουθενά, με φόντο τη σκιά του πολέμου και τις γυναίκες να πέφτουν όλες μαζί στη μάχη διεκδίκησης του. Κι αν νομίζετε ότι ξέρετε που μπορούν να φτάσουν, προτείνω να το ξανασκεφτείτε πριν την δείτε.

10. Last Tango in Paris (1973)

Bernardo Bertolucci

Εκείνος κι εκείνη, ανώνυμοι, κρυμμένοι σε ένα διαμέρισμα στην πόλη του φωτός σαν κυνηγημένοι, γνωρίζουν τον έρωτα με διάφορους τρόπους, δημιουργώντας ένα υψηλών εντάσεων φιλμ, που κινείται σε ρυθμούς… ταγκό.

9. The Piano teacher (2001)

Michael Haneke

Παγωμένη αλλά γεμάτη εσωτερικό συναισθηματισμό, η Δασκάλα του Πιάνου δεν είναι ένας φόρος τιμής στην αγάπη, αλλά ένα φιλμ στο οποίο απουσιάζει η αγάπη. Παγιδευμένη στη μοναξιά της, η κεντρική ηρωίδα ψάχνει «σταγόνες» συναισθήματος στο ασφυκτικό περιβάλλον καταπίεσης του Michael Haneke, πλημμυρίζοντας την οθόνη με τον βουβό θρήνο της.

8. Phantom Thread (2017)

Paul Thomas Anderson

Κι αν θέλετε να εκδικηθείτε το ταίρι σας, τι πιο απλό από το να κεράσετε ένα δηλητηριασμένο, καλομαγειρεμένο μανιτάρι; Κι αν εκείνος το ξέρει; Δεν πειράζει, όλοι αγαπήσαμε στη μεγάλη οθόνη ζευγάρια που είναι «παθολογικά» ερωτευμένοι, μέσα στην τοξικότητά τους.

7. Antichrist (2009)

Lars Von Trier

«Ταρκοφσκικός», υπαρξιακός και προβοκατόρικος, ο Αντίχριστος ξεχνά κάθε έννοια αγάπης παρασέρνοντας το κοινό του σε μια ιστορία σαρκικών επιθυμιών κι αυτοτιμωρίας, σε μια σουρρεαλιστική επίγεια κόλαση που αρνείται να σταματήσει.

6. Trouble every day (2001)

Claire Denis

Όταν ο έρωτας βάφεται με αίμα και οι χαρακτήρες αποκτούν την όψη σαρκοφάγων, ανθρωπόμορφων ζώων που ξεσκίζουν αδυσώπητα το ταίρι τους, τότε σίγουρα στον έρωτα υπογράφει Γαλλικός εξτρεμισμός (New French Extremity). Η προσωπική σκηνοθέτις Claire Denis παραθέτει με τον πιο ωμό και ταυτόχρονα συναισθηματικό τρόπο τους προβληματισμούς της πάνω στην εξέλιξη των ανθρώπινων σχέσεων, σε μια ιστορία που η υπόνοια αγάπης επιφέρει φόβο για το τι ακολουθεί μετά.

5. Nymphomaniac Vol. 1 & 2 (2013)

Lars Von Trier

Ξεχάστε ότι γνωρίζατε μέχρι στιγμής για τον έρωτα και την αγάπη! Το σκοτεινό και ψυχογραφηματικό Nymphomaniac υποκρύπτει καλά κάθε έννοια συναισθήματος, βυθίζοντας τον θεατή σε 5 ώρες σαρκικής απόλαυσης, πόνου και σεξουαλικής απελευθέρωσης. Άραγε μέσα σε αυτό το ωμό καλούπι, μπορεί από κάπου να αναδυθεί η αγάπη;

4. Elle (2016)

Paul Verhoeven

Η μαζοχιστική σάτιρα του Paul Verhoeven με καλούπι ψυχολογικού θρίλερ και το πολυδιάστατο, οικονομικής γραφής σενάριό της, σίγουρα έχει ξεχάσει εντελώς την κλασική έννοια του έρωτα. Ωστόσο, κανείς σε αυτή τη λίστα δεν μίλησε μόνο για έρωτα και Εκείνη σίγουρα κρύβει πολλά περισσότερα για να αναλώσει την κινηματογραφική ζωή της σε κάτι τόσο όμορφο κι απλό. Ανακαλύψτε τη!

3. The dreamers (2003)

Bernardo Bertolucci

Επαναστατικό, απελευθερωμένο και βυθισμένο στον ερωτικό πειραματισμό του, το The dreamers καταρρίπτει κάθε έννοια ταμπέλας του «έρωτα», παρασέρνοντας το θεατή στο όμορφα καλλιτεχνικό, σαρκικό παιχνίδι του.

2. Strella (2009)

Panos H. Koutras

Ωμή, πολύχρωμη αλλά και ανθρώπινη, η Στρέλλα του Πάνου Κούτρα είναι μια ιστορία αγάπης με τρέλα, χωρίς να υπακούει σε ταμπού, περιορισμούς και ηθικούς κανόνες.

1. Talk to her (2002)

Pedro Almodóvar

Βαθιά συναισθηματικό κι ανθρώπινο, το Μίλα της, δεν θα μπορούσε με τίποτα να θεωρηθεί ταινία για τον έρωτα, με την κλασική του έννοια, χωρίς να παύει, ωστόσο, να αποτελεί μια κινηματογραφική πρόκληση για τα πιο αντισυμβατικά γούστα.

Τιμητική Αναφορά

San Junipero

Owen Harris

Δεν είναι ταινία, αλλά το επεισόδιο που ξεχώρισε με αισιοδοξία, χαμόγελο κι έρωτα σε σχέση με την απαισιοδοξία και μαυρίλα του υπόλοιπου Black Mirror. Φουτουριστικό όπως και τα υπόλοιπα αλλά πιο «θνητό» από ποτέ, το San Junipero δεν χρειάζεται να διδάξει απολύτως τίποτα ως μάθημα ζωής μέσω του ποιοτικού μελοδράματός του ˙ αρκεί να αφεθεί κανείς στα συναισθήματά του.

Νικόλ Φιλιπποπούλου

90s-kid-Vol. I, φοιτήτρια κτηνιατρικής, περήφανη μητέρα τεσσάρων σκύλων και φανατική της Cate Blanchett. Δηλώνει μια εκ των μεγαλύτερων φαν του David Lynch και του Darren Aronofsky, ενώ συχνά πυκνά της αρέσει να χάνεται στον κόσμο των σουρεαλιστικών ταινιών. Το σινεμά μπήκε από πολύ νωρίς στην ζωή της με την βοήθεια του Tim Burton και, παρά του νεαρού της ηλικίας της, έχει παρακολουθήσει εκατοντάδες ταινίες, με προσωπική συλλογή που ξεπερνάει τις 500++. Εάν ήταν κινηματογραφική ηρωίδα σίγουρα θα ήταν ένας συνδυασμός της Nina Seyrous του Μαύρου Κύκνου και του Κοριτσιού με το Τατουάζ. Στον ελεύθερο της χρόνο εκτός από ταινίες, ακούει μανιωδώς soundtracks και πορώνεται με τη μουσική, συγγράφει κριτικές, ασχολείται με τη φωτογραφία και συλλέγει φωτογραφικό υλικό του Michael Fassbender.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *