CINEMA

Wreck-it-Ralph: Το animation σε άλλο σεναριακό επίπεδο.

‘Eνα από τα καλύτερα computer animated εγχειρήματα των τελευταίων ετών σε παραγωγή Walt Disney Animation Studios είναι το “Wreck-it-Ralph”(2012) και η πρόσφατη συνέχειά του “Ralph breaks the Internet” (2018). Πρωταγωνιστής ο «κακός» γίγαντας του (φανταστικού)arcade παιχνιδιού “Flix-it Felix”, Ralph και η μικρή του φίλη Vanelope, πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού αγώνων “Candy Crash”. Σκηνοθέτης ο Rich Moore γνωστός κατά κόσμο για τη σκηνοθεσία επεισοδίων των αγαπημένων και άκρως επιτυχημένων «The Simpsons» και «Futurama».

H πρώτη ταινία μας εισάγει σε ένα γοητευτικό σύμπαν gaming με τις αναμνήσεις από κάποιους διάσημους χαρακτήρες παιχνιδιών, όπως του Sonic να μας χτυπάνε το καμπανάκι της νοσταλγίας με τρόπο που μας επιστρέφει στην παιδική ηλικία. Ενώ, η δεύτερη ταινία σεναριακά προχωρά ένα βήμα παραπέρα και χρησιμοποιεί έξυπνα τον κόσμο της τεχνοκρατικής εποχής ,όπου το Wi Fi αναζητείται με επιμονή παντού. Καυτηριάζοντας τον κόσμο των social media, των youtubers και της εικονικής δημοφιλίας, φτάνει μέχρι το σχόλιο της επικράτησης διεθνών ιντερνετικών αγορών και τη χρήση του e bay που κάνει εύκολη και εφικτή αγορά κάθε αγαθού. Φυσικά δεν θα έλειπε ο σχολιασμός των ανθρωπίνων σχέσεων εν καιρώ της ιντερνετικής εποχής, τα οφέλη που παρέχει η τεχνολογία όταν οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες για να συναντά ο Ralph την κολλητή του, ενώ τη βρίσκει συνήθως μέσω μιας video κλήσης, μέχρι να ξαναβρεθούν από κοντά. Και αυτή είναι η επιτυχία αυτής της σεναριακής ιδέας, παρουσιάζει χαρακτήρες gaming χωρίς όμως να τους δείχνει αποκομμένους και αποξενωμένους από το κοινωνικό περιβάλλον. Δίνοντας έμφαση σε φιλικές σχέσεις, οι οποίες έχουν ανάγκη να ανθίσουν για να συνεχίσουν οι χαρακτήρες τις πίστες του εικονικού τους περιβάλλοντος και της δικής τους ζωής. Σε ευρύτερο πλαίσιο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε ήρωες που μέσω του παιχνιδιού ζουν τη δική τους ιστορία ενηλικίωσης, κάνοντας μας να αγαπήσουμε τις περιπέτειες τους. Κάνοντας μας να τους αγαπήσουμε.

Κάπου εδώ θα πούμε και λίγα λόγια για τα λατρεμένα “Αrcade Games” που λίγο πολύ κάποτε, όλοι παίξαμε σε ένα πολυκατάστημα βάζοντας κέρμα, ενώ πολλές φορές η ουρά παιδιών που περίμενε να παίξει ανυπομονούσε να χάσεις για να πάρει στα χέρια την κονσόλα της μηχανής παιχνιδιών. Τα Arcade Games(ή αλλιώς coin-op), τα οποία τόσο πολύ τιμούν οι ταινίες Wreck –It- Ralph έρχονται στο προσκήνιο στο τέλος της δεκαετίας του ’70, γίνονται αρκετά δημοφιλή στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ενώ έχουν και μια περίοδο που ξαναέρχονται στην επικαιρότητα κατά τη δεκαετία του ’90. Τetris, Pac-man, Galaga, Donkey Kong, Street Fighter II, Space Invaders είναι μερικά διάσημα παιχνίδια της εποχής που θα μπορούσαμε να θυμηθούμε. Ενώ αργότερα θα γίνουν διάσημα τα game boy, οι κονσόλες Nintendo και τα Play Station.

Aν αναλογιστούμε τις ώρες που χει περάσει ένας gamer μπροστά από τέτοιες οθόνες θα καταλάβουμε ότι η αγάπη για οποιοδήποτε παιχνίδι σε έφερνε κοντά με ένα παράλληλο σύμπαν όπου μπορούσες να διαλέξεις παίχτη, πίστα και να παίζεις με τις ώρες με φίλους. Αυτή η αθωότητα της pop culture είναι ανεκτίμητη με τα χρόνια εκείνα να μας φέρνουν με ευκολία μια μεγάλη νοσταλγία, οπότε καταλαβαίνουμε γιατί το “Wreck-it-Ralph” κατάφερε να συγκινήσει τους σημερινούς 20άρηδες, 30άρηδες, 40άρηδες αλλά και να αγαπηθεί από το κοινό της νέας γενιάς ως ένα  origin story με πολύ εμπνευσμένα γραφικά και σεναριακές ιδέες. Ο Ralph σπάει το Internet λοιπόν και τα ρεκόρ σε εισπρακτική επιτυχία, καταφέρνοντας να φτάσει στην κορυφή ως ένα από τα καλύτερα Animation των τελευταίων ετών και δικαιωματικά. Ξαφνικά μου ήρθε μια όρεξη να παίξω pac-man.

     @mary-oureilidou

Μαίρη Ουρειλιδου

90s-kid-Vol. III, απόφοιτη προσχολικής αγωγής, χρόνιο cinefreak, μεγάλη υποστηρίκτρια του Ralph Fiennes, του Alejandro Amenabar και του Alfred Hitchcock. O κινηματογράφος ήταν ανέκαθεν η δεύτερη φύση της, ενώ δηλώνει τεράστια φαν του Ισπανόφωνου σινεμά, των ταινιών τρόμου και δη των παλιών καλών εποχών του είδους. Ξημεροβραδιάζεται ακούγοντας rock της Ιndie Αlternative μουσικής σκηνής, κυρίως υπό τους ήχους των Muse. Εάν δεν βρίσκεται στα τοπικά σινεμά, της αρέσει να ανακαλύπτει εμπνευσμένα, retro cafe-bars στην πόλη αδειάζοντας τις προμήθειες καφέ τους, να βλέπει θέατρο και να συλλέγει κινηματογραφικό merch.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *